kulinãras, kulinarijos specialistas.
|
||||
kulinãras, kulinarijos specialistas. kulinãrija [lot. culinarius — virtuvinis], patrauklios išvaizdos, skanių ir maistingų valgių gaminimo technologija; patys tokie valgiai. kulirúoti [pranc. cueillir — surinkti, pakelti akis (mezgant)], išlankstyti siūlą kilpomis mezgimo mašinoje. kùlis [tamilų k. kuli— uždarbiavimas]: 1. P. r. Azijoje — mažiausiai apmokamas darbininkas (dažn. nešikas), juodadarbis; 2. žemiausios indų kastos narys. kulisai [pranc. coulisses]: 1. scenovaizdžio dalis — scenos pakraščius dengiantys stacionarūs arba judami skydai, pakabinami audeklo ar kt. medžiagos gabalai; 2. keliomis eilėmis sėjamų ir nepjaunamų aukštaūgių ž. ū. augalų (kukurūzų, saulėgrąžų) juostos, padedančios sukaupti laukuose sniegą ir sulaikančios sausvėjus. kulisė [pranc. coulisse]: 1. spekuliacinė neoficialių maklerių (kulisjė) veikla biržoje; 2. neoficiali birža; 3. judanti mašinos arba mechanizmo grandis, turinti išpjovą, kurioje slankioja slankiklis (kulisės akmuo); 4. stūmoklinė pučiamųjų muz. instrumentų dalis, slankiklis; ja keičiama kanalo ilgis ir kartu garsų aukštis. kulisje [pranc. coulissier], ↗ kulisės (2) makleris. kùlmanas [< tikr.], braižybos prietaisas, susidedantis iš braižomosios lentos ir pantografo. kulminãcija [lot. culmen (kilm. culminis) — viršūnė]: 1. didžiausio pakilimo, įtempimo akimirka; didžiausias aukštis; 2. astr. šviesulio perėjimo per dangaus dienovidinį momentas; 3. lit. kūrinio, spektaklio, filmo struktūros elementas — didžiausios įtampos momentas veiksmo raidoje, po kurio ppr. seka atomazga. kulminúoti [↗ kulminacija]: 1. astr. pereiti per dienovidinį, t.y. būti aukščiausiai virš horizonto arba žemiausiai po horizontu; 2*. pasiekti aukščiausią tašką, viršūnę. |
||||
© 2024 Terminai.lt - tarptautinių žodžių žodynas, terminų žodynas, terminai, tarptautiniai žodžiai. Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. Powered by WordPress & Atahualpa |
Naujausi komentarai