Terminai pagal A-Z

  • A (2,178)
  • B (912)
  • C (447)
  • Č (47)
  • D (1,204)
  • E (1,043)
  • Ė (1)
  • F (926)
  • G (681)
  • H (769)
  • I (720)
  • J (109)
  • K (2,119)
  • L (666)
  • M (1,469)
  • N (497)
  • O (568)
  • P (2,115)
  • Q (5)
  • R (922)
  • S (1,599)
  • Š (222)
  • T (1,069)
  • U (126)
  • V (445)
  • Z (78)
  • Ž (45)

Passim

passim [lot.], visur, įvairiose vietose, ir kitur (knygoje).

Passionato

passionato [it.], muz. aistringai, įsijautus.

Pasta

pastà [it. tešla], tešlos ar tyrės konsistencijos masė.

Pastelė

pastèlė [pranc. pastel, it. pastello]: 1. sausi lazdelių pavidalo dažai iš pigmentų, kreidos, gipso ir rišamosios medžiagos; 2. tapybos technika, artima piešiniui; piešiama ant nelygaus paviršiaus, piešinys fiksuojamas; 3. pastelės technika sukurtas dailės kūrinys.

Pastereliozė

pastereliòzė, infekcinė žmogaus ir gyvulių liga; sukelia bakterija Pasteurella multicida.

Pasterizacija

pasterizãcija [pagal pranc. mikrobiologo L. Pastero (Pasteur), panaudojusio šį konservavimo būdą, pavardę], maisto produktų konservavimas kaitinimu iki 63—95 °C temperatūros; sunaikinamos vegetatyvinės mikroorganizmų ląstelės, bet bakterijų sporos ir termofiliniai mikroorganizmai išlieka.

Pasterizatorius

pasterizãtorius, pasterizavimo aparatas.

Pasterizuoti

pasterizúoti [↗ pasterizacija], konservuoti maisto produktus, kaitinant iki 63—95 °C temperatūros, kad žūtų vegetatyvinės mikroorganizmų ląstelės.

Paštetas

paštètas [vok. Pastete], valgis iš mėsos, žuvų arba kt. produktų, sutrintų iki pastos pavidalo.

Pastilažas

pastilãžas [pranc. pastillage]: 1. skulptūra iš išminkyto ir degto molio; 2. kulinarijoje — figūrinis gaminys iš tešlos, cukraus ir priedų.