passim [lot.], visur, įvairiose vietose, ir kitur (knygoje).
|
||||
passim [lot.], visur, įvairiose vietose, ir kitur (knygoje). passionato [it.], muz. aistringai, įsijautus. pastà [it. tešla], tešlos ar tyrės konsistencijos masė. pastèlė [pranc. pastel, it. pastello]: 1. sausi lazdelių pavidalo dažai iš pigmentų, kreidos, gipso ir rišamosios medžiagos; 2. tapybos technika, artima piešiniui; piešiama ant nelygaus paviršiaus, piešinys fiksuojamas; 3. pastelės technika sukurtas dailės kūrinys. pastereliòzė, infekcinė žmogaus ir gyvulių liga; sukelia bakterija Pasteurella multicida. pasterizãcija [pagal pranc. mikrobiologo L. Pastero (Pasteur), panaudojusio šį konservavimo būdą, pavardę], maisto produktų konservavimas kaitinimu iki 63—95 °C temperatūros; sunaikinamos vegetatyvinės mikroorganizmų ląstelės, bet bakterijų sporos ir termofiliniai mikroorganizmai išlieka. pasterizãtorius, pasterizavimo aparatas. pasterizúoti [↗ pasterizacija], konservuoti maisto produktus, kaitinant iki 63—95 °C temperatūros, kad žūtų vegetatyvinės mikroorganizmų ląstelės. paštètas [vok. Pastete], valgis iš mėsos, žuvų arba kt. produktų, sutrintų iki pastos pavidalo. pastilãžas [pranc. pastillage]: 1. skulptūra iš išminkyto ir degto molio; 2. kulinarijoje — figūrinis gaminys iš tešlos, cukraus ir priedų. |
||||
© 2024 Terminai.lt - tarptautinių žodžių žodynas, terminų žodynas, terminai, tarptautiniai žodžiai. Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. Powered by WordPress & Atahualpa |
Naujausi komentarai